Här hittar du olika former av protein för dig som tränar, eller som vill komplementera din kost. Protein brukar kallas för kroppens byggstenar eftersom det används för att bygga upp celler och att bilda enzymer och hormoner. Proteinpulver har länge varit ett av de mest populära kosttillskotten för de som tränar.
Proteinpulver är ett välanvänt kosttillskott som finns i en mängd olika smaker och former. Det framställs antingen från animaliska eller vegetabiliska källor. Animaliska proteiner klassificeras ofta som kompletta, vilket innebär att de har ett högt biologiskt värde (BV). Det biologiska värdet beskriver hur effektivt ett protein uppfyller människans behov av alla essentiella aminosyror.
De främsta animaliska proteinkällorna är mjölkprotein, inklusive vassle- och kaseinprotein, samt äggprotein och i vissa fall köttprotein. Bland vegetabiliska alternativ är soja-, hampa- och ärtprotein de mest förekommande.
Proteinpulver är en smidig och effektiv källa till muskelbyggande protein. Att konsumera ett fullvärdigt proteinpulver direkt efter träning ger kroppen en snabb tillförsel av muskeluppbyggande protein, vilket aktiverar muskelproteinsyntesen. Denna process är avgörande för att påbörja återhämtningen och stimulera tillväxten av ny muskelmassa. Effekten på muskelproteinsyntesen beror på proteinets aminosyrasammansättning och hur snabbt det tas upp av kroppen. Ett proteinpulver med hög andel essentiella aminosyror (EAA), särskilt leucin, och snabb absorption ger den mest effektiva stimuleringen av proteinsyntesen och därmed en bättre muskeluppbyggnad.
Vassleprotein, som både tas upp snabbt och innehåller en hög koncentration av essentiella aminosyror, anses vara det mest effektiva valet för att snabbt bygga muskler.