Omega-3 & Fettsyror

Omega-3 är en grupp av essentiella fettsyror som är viktiga för hälsan och väl fungerande kroppsfunktioner. De två mest kända och studerade typerna av omega-3-fettsyror är eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra (DHA), som främst återfinns i fet fisk som lax, makrill och sill.

Omega-3-fettsyror är vetenskapligt bevisade för att bidra till en god hjärthälsa. Intaget av omega-3-fettsyror kan bidra till att:

  • Minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar: Konsumtion av EPA och DHA bidrar till att bibehålla normala blodtrycksnivåer och normala blodfettprofiler, vilket är viktiga faktorer för hjärt- och kärlhälsan.

  • Bibehålla normal hjärnfunktion: DHA, en form av omega-3, är en viktig komponent i hjärnan och bidrar till att bibehålla normal kognitiv funktion.

  • Bibehålla normal syn: DHA är också viktig för ögats hälsa och bidrar till att bibehålla normal syn.

För att dra nytta av dessa hälsofördelar kan man inkludera omega-3-rika livsmedel som fet fisk (till exempel lax, makrill och sill) samt använda kosttillskott som innehåller EPA och DHA.